Coupeuse uit Iran is inspiratiebron voor nieuw initiatief in Oisterwijk: het Naai-Verstel-Atelier

Stichting Sociaal Huis Oisterwijk ontplooit begin dit jaar een nieuwe activiteit: het Naai-Verstel-Atelier. Een coupeuse uit Iran, woonachtig op het asielzoekerscentrum, staat aan de basis ervan.

Het Naai-Verstel-Atelier is vanaf 8 januari op woensdagen geopend tussen 14.00 en 16.00 uur. Kringloopwinkel Re-Use biedt er op het Sprendlingenpark onderkomen aan.

Niet iedereen kan er aan gaan kloppen. Mentorhulp Oisterwijk en Farent verwijzen minima naar het atelier. Zo wordt oneerlijke concurrentie voor de middenstand voorkomen.

Hand- en spandiensten

Stichting Sociaal Huis Oisterwijk is een samenwerkingsverband van sociale ondernemingen. Met Re-Use trekt het Sociaal Huis al langer samen op. Asielzoekers verrichten zonder betaling hand- en spandiensten in de kringloopwinkel en ook het Naai-Verstel-Atelier komt voort uit de passie van een azc-bewoonster.

Dit jaar meldde de Iraanse Afsaneh Yousefi zich met haar man en zoon in Sportcentrum De Leye om er vrijwilligerswerk te komen doen bij de activiteit Ontmoeting in Beweging (zwemlessen voor ouderen).

Atelier voor Afsaneh

Het echtpaar Eric en Karin Rentmeester, motor achter tal van sociale initiatieven, kreeg te horen dat Afsaneh een achtergrond als coupeuse had. Al snel borrelde het idee op om voor Afsaneh ook een atelier voor naai- en verstelwerk te beginnen.

Van het een kwam het ander. Een Oisterwijker die in zijn camper nog een naaimachine had staan, wilde die in ruil voor gordijntjes wel afstaan. Een viertal vrijwilligers uit Oisterwijk haakte vervolgens aan om het initiatief ook een duurzaam karakter te kunnen geven.